Riktning, kontinuitet och intensitet

16.02.2025

Riktning före intensitet

När du påbörjar din träningsresa vet du kanske inte exakt vart du är på väg eller hur du ska ta dig dit. Och det viktigaste är inte att veta det utan det viktigaste är att komma igång och ta det första steget i någorlunda rätt riktning, utan att stressa över att träffa helt rätt från start. Med tiden kommer du att upptäcka mönster – vad som för dig närmare ditt mål och vad som leder bort från det. För att justera kursen längs vägen är det avgörande att ha tålamod och följa upp din utveckling regelbundet. Genom kontinuerlig reflektion och utvärdering kan du kalibrera din riktning och närma dig målet mer effektivt. 

"You don't need to worry about progressing slowly. You need to worry about climbing the wrong mountain." - James Clear

Kontinuitet före intensitet

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren idrottare är en balanserad och kontinuerlig träningsrutin en av de bästa investeringarna du kan göra för framtiden. I dagens informationsflöde är det lätt att lockas av snabba resultat och kortsiktiga framgångar. Men både forskning och erfarenhet visar att det är den regelbundna, genomtänkta träningen som ger de bästa resultaten över tid.

Ett klassiskt uttryck inom idrotten är att skynda långsamt – att planera och genomföra träningen på ett sätt som främjar både kontinuitet och utveckling. I början av din träningsresa kan kontinuitet handla om att helt enkelt dyka upp på varje pass. När du har kommit längre handlar kontinuitet mer om att lyssna på kroppen och anpassa träningen efter dagsformen.

"Consistency is much more important than progressing quickly." - Shane Parrish

En nyckel till en effektiv träningsplan är att respektera syftet med varje pass: lätta pass ska vara lätta, medelhårda pass ska vara medelhårda och hårda pass ska vara utmanande. Om du blandar ihop intensiteterna riskerar du att överbelasta kroppen. Därför är en tydlig periodisering – där du planerar och varierar intensiteten över veckan eller säsongen – avgörande för att undvika skador och sjukdom samt för att kunna prestera på topp vid rätt tillfälle.

Många tror att ju mer specifik och intensiv träning du genomför, desto bättre blir du. Men verkligheten är att för mycket högintensiv och specifik träning kan leda till att det "rinner över". Pressar du för hårt och för ofta kan du lätt bli sjuk eller skadad – just när du behöver vara i toppform inför en viktig tävling. En stabil grund med kontinuerlig träning är därför mer utvecklande, både på kort och lång sikt, än att försöka nå snabba, intensiva toppar.